De wekelijkse vergadering
Nog even terug naar de wekelijkse vergadering. Die is iedere keer hetzelfde. De twee collega’s gaan bij agendapunt 1 al met elkaar in discussie. Je manager doet een poging om tussenbeide te komen maar staakt dit al snel. Bij agendapunt 2 heb je een vraag, maar die stel je niet. Het heeft toch geen zin. Niemand houdt zich aan de agenda en niemand bereidt zich voor. De vergadering eindigt zonder dat er een gedragen beslissing is genomen. Het was dus 2 uur ‘uitzitten’. Daarna start het gemopper in de koffiecorner.

Weet je wat de verborgen kosten zijn van conflicten op het werk?
Wanneer je optelt hoeveel uur hier per persoon aan wordt verspild en wat dit kost, dan zal het je verbazen. En om dan nog maar te zwijgen over wat dit doet met de motivatie en tevredenheid van medewerkers, wat ook een effect heeft op de productiviteit. Weet jij wat je per uur kost? Tel voor de grap eens op hoeveel uur jij of iemand anders uit je team niet productief is. Bovendien, wanneer je super gemotiveerd zou zijn, dan doe je meer dan gemiddeld. Die extra inspanning zal je waarschijnlijk ook niet doen, daar mis je dan zeg 20% van je uurloon. Hoe lang duurt de twist tussen collega’s al? Dit is een eenvoudige berekening. Stel dat een of meerdere van je collega’s besluiten het team of het bedrijf te verlaten, dan komen daar nog kosten zoals wervingskosten, gemiste kansen, inwerktijd etc. bij.

De oplossing ligt in een shift van mindset

Hoe mooi zou het zijn wanneer je deze verborgen conflicten eenvoudig kan oplossen? Gelukkig kan dat. Het onderliggende probleem van de kemphanen en de collega’s is een probleem van mindset. In dit voorbeeld zagen we twee collega’s die er van tevoren al van uitgaan dat ze het niet met elkaar eens zullen zijn. Met die gedachte gaan ze de vergadering in en reageren ze op elkaar. De collega’s aan de andere kant gaan naar de vergadering met de instelling dat het iedere week hetzelfde liedje is. Ze zijn afgehaakt, reageren niet meer en zitten de vergadering uit.

De ander niet meer zien als mens
Volgens de Outward Mindset theorie zitten deze personen ‘in de box’. Wanneer je in de box zit, dan zie je de andere persoon niet meer als mens, maar als een object dat je moet aanpakken, een vehikel dat je kunt gebruiken of iets dat je gewoon kunt negeren. Je neemt niet meer de moeite om het gesprek aan te gaan of in dit geval de stukken te lezen of actief mee te doen.

Nieuwsgierigheid verandert je mindset

De eerste stap om je eigen mindset te veranderen is door nieuwsgierig te zijn. Door meer te willen weten van de ander, wat zijn/haar beweegredenen, uitdagingen en doelen zijn. En waar jij bij kan helpen en daarbij tegelijkertijd ook jouw doel behaalt. Dit is de eerste stap, en deze stap zet jij. Je zult ervaren dat wanneer jij de 1e stap zet, de ander hierop gaat reageren door ook een stap te zetten.

In 1 dag alles leren over het oplossen van verborgen conflicten
In een 1 daagse workshop http://www.ignite2move.nl/nl/diensten/outward-mindset neem ik je mee in het gedachtengoed van Arbinger over de Outward Mindset. Je wordt je via de theorie bewust van je eigen mindset en vooroordelen. En je krijgt tools om mindsets te herkennen bij jezelf en de ander en hier eenvoudig uit te komen. Ook ga je naar huis met een actieplan om een bestaand probleem op te lossen, zodat je in het vervolg weer met veel plezier naar het teamoverleg gaat.Laat een reactie achter

Captcha

Wie ben ik

De woorden die anderen gebruiken om mij te beschrijven zijn: 'grounded', pro-actief, het kunnen verbinden van zakelijke uitdagingen met mens gerichte oplossingen, creatief, een scherpe observator, goed kunnen luisteren en een professional.

Waarom kiest u voor Ignite?

  • Internationale HR ervaring in het bedrijfsleven
  • Gecertificeerde coach (ICF/ACC)
  • Integriteit en vertrouwen

Referenties

"All people that worked with Ingrid will tell you that she is someone who truly cares about people and someone you can rely on in difficult times. She is passionate about change, always ready to listen, will ask you (difficult) questions and likely trigger you to new thoughts and actions. She understands how different human beings are shaped differently and the ins and outs of large organizations. In summary: I would highly recommend Ingrid to you as a coach or mentor! "
"I know and have worked with Ingrid Veling for many years within NN Group.In her roles of being the Talent Manager for CRE and HR Director for CRE she has always showed great passion for people and right skills for the successful leadership development and talent management.Ingrid has always showed strong coaching skills, was able to create open environment for clear feedback and was able to help many leaders in our organization to strengthen their self-awareness over the strengths and areas to develop. She was always supportive to navigate people in the desired state and helped many people to go through personal transformation to find their own purpose and motivation. She is very respected for these skills by many colleagues in our organization."
"Ingrid brings wonderfully best practices of Talent Management into the daily business reality and is successful in improving the return on investment on your key talents"

TestimonialTjeerd BosklopperHead of NN Individual Life Netherlands, previously CEO NN Poland

TestimonialRenata Mrazovaformer CEO Czech Republic NN Group, currently Global Head of HR NN Group

TestimonialPeter de Bley - PWC | Partner - Global HRM network leaderPWC